logo
Klimatologie
Klimatologie is de studie van het klimaat, waarbij lange-termijnpatronen van temperatuur, neerslag, wind en andere weersomstandigheden worden geanalyseerd. In tegenstelling tot meteorologie, dat zich richt op de dagelijkse weersvoorspelling, bestudeert klimatologie de gemiddelde omstandigheden over langere perioden, zoals decennia of zelfs eeuwen.

Seizoensverwachting

Neerslag verwachting

Voor het komende kwartaal (april-mei-juni) vertonen verschillende voorspellingsmodellen vrijwel allemaal een stijgende trend in neerslag boven Suriname. Deze toename is het gevolg van de overgang van het El Niño-fenomeen naar een La Niña. Hierdoor zal naar verwachting een uitgebreid convectiepatroon ontstaan in deze regio, wat gunstig is voor de ontwikkeling van convectieve bewolking.

Tempratuur Verwachting

Voor het komende kwartaal wordt verwacht dat de temperaturen boven de Guyana’s, met name Suriname, zullen afnemen in vergelijking met het vorige kwartaal. Dit is het gevolg van de overgang van El Niño naar een ENSO-neutrale periode. Voor Suriname betekent dit een toename van neerslag, zoals te zien is in de vorige afbeelding.

Prognose Volgende Kwartaal

De verwachting voor het komende kwartaal is dat het El Niño-fenomeen zal afzwakken (blauwe lijnen op de kaart). Dit kan leiden tot de ontwikkeling van La Niña, een klimaatpatroon dat gekenmerkt wordt door koelere dan gemiddelde zeewatertemperaturen in de tropische oostelijke Grote Oceaan. Naar verwachting zal La Niña zich in het komende kwartaal (juli-aug-sept) manifesteren, wat betekent dat er in die periode naar alle waarschijnlijkheid meer regendagen zullen zijn in Suriname.

De afbeelding laat ook zien dat de voorspelde SST-anomalieën (afwijkingen in zeewatertemperaturen) voor het komende kwartaal een voortzetting van de huidige trends laten zien. Dit impliceert dat het gebied met koude SST in de oostelijke Grote Oceaan waarschijnlijk zal blijven groeien, terwijl de gebieden met warme SST in de noordelijke Atlantische Oceaan en de westelijke Stille Oceaan naar verwachting zullen blijven bestaan.